Istoric

   Evreu de rit spaniol, Jacques M. Elias s-a născut în Bucureşti, în anul 1844.

   Figură binecunoscută a Vienei şi Bucureştilor de la cumpăna secolelor XIX şi XX, Jacques M. Elias a fost un fin intelectual cu preocupări umaniste şi, în acelaşi timp, un important bancher, moşier şi industriaş.

   Ca mărturie a gratitudinii pentru serviciile aduse ca proprietar şi bancher (Banca Generală) sau ca “întemeietor al industriei zahăarului”, Regele Carol I i-a acordat numeroase titluri de onoare, ordine şi medalii: titlul de cavaler şi de ofiţter al Ordinului Steaua României (în 1889 şsi 1901); titlul de ofiţer şi comandor al Ordinului Coroana României (în 1891, respectiv în 1909); Medalia “Meritul Comercial şi Industrial” clasa I-a (în 1913) etc.

   De asemenea, Jacques M. Elias a fost desemnat membru de onoare al Academiei Române şi cetăţean de onoare al Bucureştiului, o stradă centrală din capitală purtându-i numele ca de  altfel şi Liceul din Sascut.

   Printre alte realizari ale acestei personalităţi se numera şi  întemeierea localităţii Sascut, localitate in care a construit a doua fabrica de zahar ca vechime din ţară şi unde a deţinut întinse hectare de pământ - Ferma ELIAS.

   La moartea lui (14 mai 1923), testamentul marelui bancher – fapt unic de filantropie şi un act de mare patriotism – desemnează ca legatar universal Academia Română, iar întreaga avere a lui Jacques M. Elias va fi consacrată “promovării culturii din România, alinării boalelor săracilor noştri, încurajării elementelor valoroase, sprijinirii cauzelor nobile. Şi aceasta fără deosebire de origine, pentru toţi cei care merită să fie ajutaţi”

   In 1976 ia fiinţă Grupul Şcolar Agricol “J. M. ELIAS” Sascut, instituţie care va purta numele  marelui român pentru a cinsti memoria acestei personalităţi marcante ce a avut un impact major asupra comunei Sascut.